Sunday, November 12, 2017

Positive

Alhamdulillah
Bila kita selalu fikir dan kata benda yang positif, everything gonna be well, in sha Allah.
Tak kisah lah apa yang orang lain nak kata benda negatif tapi pasakkan dalam hati supaya sentiasa positif, doakan saja moga kita semua sama sama mendapat hidayah dan taufik dari Allah.

Setiap apa yang kita cakap dan fikir akan pengaruhi minda kita dan juga action kita tanpa kita sedar. fikir positif jauhi negatif. Jalan lurussssss saja! 🤗

Berfikirlah dengan hati yang besar, fikiran dan matlamat yang jelas dan besar. Tidak cukup sahaja dengan fikir, kita kena lah lebihkan doa kita mohon bantuan pertolongan dari Allah. Takkan baru minta sekali, kemudian bila doa tak makbul terus tinggalkan doa dan berburuk sangka dengan Tuhan?

Bersabarlah duhai hati. Tambahkan doamu tiap tiap hari dengan sebutan doa yang Ikhlas dari hatimu.. kerna setiap apa yang bakal yang kau lakukan adalah suatu perkara yang amat besar. Bergantunglah hanya kepada Allah. Yakinlah yang Allah sentiasa menjaga setiap hambaNya dengan sebaik-baik penjagaan.

Jangan mudah berburuk sangka dengan Tuhan! Kalau ada rasa macamtu, bersegeralah istighfar dan isti'adzah minta perlindungan dari Allah supaya dijauhkan dari fikiran yang bukan-bukan. Kerna kita Hamba Dia yang sungguh lemah.

Terus kuat wahai diri.
Stay positive.

Love.


#notahatinns

Saturday, November 11, 2017

Pouring my heart

Sometimes we just feel that we have understood the feeling of someone that we love..
But it turns out to be wrong..

Tak semuanya kita mampu faham kalau kita tak selama betul betul apa yang orang kita sayang tu tengah rasa, fikirkan. We just rasa rasa je on the surface. Faham ke? Maksudnya macam kita sekadar berbasa-basi untuk ambil tahu what the things are going on with our beloved one.

If we do really care about them. Then, we should listen carefully on what they're going to say. Ini bukan sekadar you sit down and then listen sambil tu pegang handphone scrolling the social media sambil terangguk-angguk kononnya dengar apa yang the beloved one who is talking.

You should at least, tatap mata dia sambil fokus 100% listen pada dia, dengan HATI yang Ikhlas dan sedia untuk mendengar. Even you couldn't help a lot,  but am pretty sure that your beloved one would be more comfortable, lega.... Because she/he knows that there is someone who really cares about her. Though you can't give any good advices maybe because you don't know how to respond accurately, just pat on her shoulder and give her some hugs and motivation to keep moving on and saying that you will always be by her side supporting her in any circumstances. And please, make du'a for your beloved one.. Because the du'a is the key of any weapon.

Am sorry.. Because tonight my heart becomes a little fragile because something had just happened in front of my eyes. Am just hoping that Allah will always protect and guide us always. Forever and ever. Amin.

Sorry for my manglish and broken English.
Goodnight dear.

Guilty in your heart

Bilamana kau mulai sedar banyak masa kau tersia-sia begitu banyaknya dengan perkara yang sia-sia.
Hargailah detik itu sebab Tuhan yang jentik hati kau supaya lekas berubah sebelum segalanya terlambat.

kau hanyut dengan masa lapang kau yang mana masa tu sepatutnya kau penuhkan Ilmu di dada dan beramal. kau terlampau berada dalam zon selesa sampai setiap masa kau fikir nak tidur sahaja. tidak mahu berfikir keras untuk urusan yang sepatutnya kau lunaskan. Segalanya kau buat tanpa niat Ikhlas di dada, tanpa ketekunan dalam jiwa.

kau hanyut terbuai dengan nafsu su' kau sendiri. kau kalah untuk kawal nafsu. kau biarkan nafsu yang menunggangi diri kau. menyebabkan diri kau jadi tak tentu arah, hati selalu resah tanpa sebab, suka berangan tanpa beroleh apa apa faedah.

kau biarkan diri kau menipu diri sendiri. kata kau ingin melepaskan kelelahan menuntut Ilmu dengan melayari laman sosial untuk sepotong waktu. tanpa kau sedar sebenarnya waktu emas yang patutnya digunakan untuk menelaah Ilmu telah dipersiakan untuk medsos.

Hati kau jadi kering gersang punah bilamana setiap perkara yang kau lihat penuh dengan kedengkian, sangka buruk, iri hati. kau tilik setiap benda yang kau lihat di medsos dengan penuh sifat busuk hati. jauh di sudut hati, kau semakin jauh dari Ilahi. kau makin jauh dengan akhlak yang murni. kau semakin jauh dengan Insan yang baik hati. kerna kau sendiri telah memilih untuk berada dalam keadaan yang sebegitu. kau biarkan diri kau hanyut terus terleka, tak pernah mahu cuba bangkit melawan nafsu yang buruk itu. sehingga kau rasa apa yang kau buat itu adalah kebiasaan walau sebenarnya ia memberi kesan yang amat kotor dalam sanubari kau.

namun, Tuhan itu Maha Pemurah dan Penyayang. Dia ketuk hati jiwa kau dengan mendatangkan perasaan bersalah. Berubahlah sebelum segalanya terlambat.

Friday, October 27, 2017

Muhasabah jiwa

الحمدلله

Hari ini banyak kali kena ketuk dengan teguran Allah 
Melalui seorang sahabat yang sentiasa setia menegur 
Dan tidak pernah culas untuk turut sama memperbaiki diri bersama-sama

Bercerita tentang niat
Manusia selalu terlepas pandang tentang niat
Aku tak pandai untuk berbicara tentang niat
Sebab aku sendiri masih bertatih untuk memperelokkan niatku dalam setiap amalan

Ustazah berbicara  di slot Tarbiyah ikim fm pagi tadi
Kadang-kadang sebab niat kita yang tersilap
Bisa menyebabkan segalanya sia-sia

Bayangkan kita dah rasa kita buat amal kebaikan dengan bersungguh-sungguh
Tapi bila di akhirat sana Allah cakap Allah tak terima amalan kita
Allah suruh kita cari balik orang-orang yang kita berniat nak menunjuk kat orang tu masa di dunia
Sebabnya niat kita buat amal kebaikan semata nak tunjuk kat manusia
Bukan kerana Allah semata
Betapa menyesalnya dan sia-sianya amalan kita T_T
Sebab tu kita selalu diperingatkan untuk perbaiki niat kita
Tajdid niat kita

Contoh

Aku berubah ni sebab ikut manusia ke
Supaya aku tak ketinggalan ke
Supaya aku ni dipandang solehah ke
Di mata manusia
?

Refleks balik
Bila kita sorang-sorang ada tak kita buat amal kebaikan yang selalu kita buat 
Semasa orang ada?
Atau bila kita sorang-sorang diri jadi lemau malas beribadat banyak tidur malas bangun tahajud
Tapi bila depan orang 
Dialah yang paling bersemangat rajin aktif qiamullail bla3
Itu kena tengok balik diri sendiri
Ada sesuatu yang parah dan membarah sedang berlaku dalam diri 
Jangan sesekali salahkan orang lain kalau diri kita jadi sebegitu
Semuanya antara kita dengan Tuhan

Kembali semula kepada Dia
Dia tak pernah tinggalkan kita
Dia tak pernah sakitkan hati kita
Dia sentiasa menunggu kita
Untuk pulang kepada Dia 
Dalam keadaan yang terbaik

Semuanya bergantung kepada diri
Kita ada pilihan
Maka pilihlah yang terbaik
Berdoalah kepada Tuhan
Kerana kita ni manusia amat lemah dan tak power langsung

Ya
Sujud kembali pada Dia
Minta Allah bersihkan hati kita semula
Agar dapat duduk di Jannah dengan gembira






Monday, October 23, 2017

ilmu

kalau mahu belajar
hati kena bersih

hati kalau penuh maksiat
susah cahaya Allah nak masuk dalam hati

hati kena bersih

tundukkan pandangan
jangan sombong
banyakkan sedekah
banyakkan senyum
banyakkan buat benda baik
jauhkan dari mengumpat
jauhkan dari bercakap kotor
jauhkan dari bersangka buruk

beradablah dengan ibubapa guru
berdoalah untuk ibubapa gurumu

Saturday, October 7, 2017

cinta & dunia

"Allah tak pernah menzalimi hamba Dia. 
Tapi sebenarnya hamba Dia iaitu manusia itu sendiri yang selalu
Menzalimi dan mengkhinati dirinya sendiri."
6/10/2017



Dalam kehidupan, pelbagai jenis manusia yang berbeza personaliti dan sikap yang bakal kita jumpa. Tidak akan pernah semuanya sama. Jadi berhati-hatilah dalam tutur bicara. Jangan sampai pihak di sebelah sana terguris rasa. 

Dunia ini tak pernah kejam. Tapi dunia ini penuh dengan orang-orang yang kejam sampai terasa kebahangannya yang bersifat kejam. Manusia selalu menyalahkan dunia ini kejam. Kasihan dunia yang menjadi mangsa kekejaman manusia yang bersifat suka menghukum! 

Dunia ini sebenarnya penuh dengan bunga-bunga bahagia. Andai mata hati kita sudi membuka seluas-luasnya untuk menerima bahawa memang ada manusia-manusia yang membawa kabar dan perasaan bahagia dan cinta.

Aku berdoa moga Allah sentiasa pertemukan aku dan kamu semua dengan orang-orang yang bahagia dan juga sentiasa memberi hidayah buat diri kita yang mungkin ada terselit perasaan kejam seorang manusia. Amin.

Sunday, September 24, 2017

Lagi enam hari T_T
Lagi 35 pgs :X
Lagi... lagi... lagi...

Please..
Jangan procrastinate lagi.