Tuesday, September 12, 2017

Self-Motivation

Develop yourself
Weaponise yourself
TEACH YOURSELF TO BE SO GOOD AT SOMETHING THAT IS NECESSARY TO SERVE IN THE AREA OF YOUR DREAM
That now you've never ever been thinking about your comfort zones
Your comfort zone is irrelevant
What matters is, what you are trying to do with your life?
How are you trying to CONTRIBUTE?

 -------------------------------------------

What does it take to be happy?
Just one word, PROGRESS.

Progress equals happiness.
because achieving a goal feels good for how long?
A week? A month? Three months?
Then there needs to be something else.
And the reason for something else is because you gotta GROW.


----------------------------------------------



Friday, September 8, 2017

Sharing

Assalamu'alaikum guys. Here I just want to share..

If you have time, just try to scroll and read the Productive Muslim's website at this link:
http://productivemuslimacademy.com/

Alhamdulillah, I've got some benefits from there in shaping myself to be a Productive Muslim, inshaAllah!

You could sign up or subscribe from there as there will be soooo much advantages for us!

May Allah protect us always.

Salam.

Saturday, August 26, 2017

tb


Bismillah.

Assalamu'alaikum and Hi~

Sebenarnya baru je scroll down & baca writings yang lepas-lepas dalam blog ni,
especially masa tahun 2011 >_<
tersengih-sengih sendiri.
sampai rasa nak ter-menangis pun ada, haha.

Dan terjumpa balik satu ayat ni dalam satu post:
"HAPPINESS IS REAL WHEN SHARED"

Okay, tu je nak share. hihi.
Don't stress-stress ya. 
May Allah be with us always.

p/s: rindu pula zaman dulu. tapi masa tetap berlalu. keep moving forward, dear! :)

Sunday, August 20, 2017

Scholar

I just wondering. how non Muslim scholar Muslim in Barat boleh bersemangat untuk kaji, study, explore, discover new things about our religion, Islam.

sometimes I confused. who is actually the real Muslim? because their attitudes show their "Muslim". their juhd shows their love to the vast knowledge.

meanwhile we as Muslim don't appreciate so much like the non Muslim. shame on me. Ya Allah.
initially when I start studying about hagiography, I was shocked and stunned that there were many West scholars who have studied on the mysticism or we may call it as Sufism in Islam. especially in Germany. there are so many translations from Arabic to their language.

what does the thing they getting attracted with?
maybe because the purity and the beautiful secrets in the knowledge has inspired them to study deeply.
shame on me.
I should follow their footsteps in exploring new knowledge with juhd and Himmah.
on how they rectify the maqam of knowledge, SubhanAllah.
hoping that I could be one of Muslim scholars who deeply in love with erudition and knowledge. and contribute some benefits to the society, inshaAllah.

sincerely,
A student.

Sunday, August 6, 2017

Ayah, Daddy, Abi, Walid

seorang ayah pasti takkan mahu melihat anaknya bersedih.

seorang ayah pasti takkan mahu menyusahkan anaknya.

seorang ayah pasti mahukan anaknya bahagia, berjaya dan gembira.

walaupun ayah mungkin tak tunjukkan sayangnya sepertimana seorang mak menunjukkan sayangnya pada anak,

namun di sudut hati, dia tetap sayangkan anaknya sepenuh hati.

ayah sentiasa mahu sediakan yang terbaik untuk anaknya.

terima kasih ayah kerana membesarkan anakmu ini dengan kasih sayangmu.

terima kasih ayah kerana menyayangi kami dengan caramu.

terima kasih ya Allah atas nikmat dan pinjaman yang kau berikan,

iaitu seorang ayah yang penuh bertanggungjawab dan sentiasa memberikan contoh yang terbaik buat anaknya.

alhamdulillah.

moga kita dapat gunakan masa dan peluang yang masih ada untuk berbakti kembali kepada ayah kita walau sekecil cuma.

moga Allah kurniakan syurga yang tertinggi buat ayah.



tulus daripada,
anakmu yang menyayangimu.

Thursday, August 3, 2017

Meet and blessed

Bismillah.

Alhamdulillah harini dapat jumpa dengan Dr walaupun sekejap! 30 minit je. Huhu.

Bincang tentang writing progress. Hopefully boleh tulis dengan lebih lancar dan tersusun serta mudah difahami lagi, i'A!

Moga dengan kajian ini, dapat aku sumbangkan walau sedikit manfaat buat ummah.

Moga lebih bersemangat untuk menuntut ilmu kerana Dia!

Biarlah ketagih dengan ilmu, jangan ketagih dengan hawa nafsu!

Ada kata kata:

Orang yang menuntut ilmu, orang yang berjihad dan orang yang mencari rezeki adalah orang yang baik (kalau tak silap).

Teruskan menuntut ilmu! Tak kisah dimana pun kau berada.


#setahunsudahberlalu

Nikmat syurga

Assalamu'alaikum.

Harini banyak benar dengar tentang Syurga. Ya. Syurga.

Kadang-kadang bila kita terlampau sibuk dengan hal urusan duniawi, syukur Allah jentik hati untuk mendengar peringatan tentang Syurga.

Nikmat dalam syurga adalah apabila kita dapat bertemu kembali dengan ahli keluarga, teman-teman yang dicintai kerana Allah dan juga mukmin yang lain.

Surah At-Tur ayat 2.

Bilamana penghuni syurga saling ziarah menziarahi dan bertanya khabar.

Ya Allah seronoknyaaaaa!

Ya Allah, moga kami semua memperolehi rahmatMu untuk memasuki syurgaMu yang indah dan sebenar-benar nikmat ya Allah!

Aamiiin.

Selalu terbayang-bayang.

Seronoknya dapat jumpa dengan atok yang tak sempat lagi jumpa kat dunia ni. Rindu sangat nak jumpa dan bersalam dengan guru-guru yang dah pergi dulu. Tak sabar nak bertemu semula dan berkenalan dengan nenek moyang yang tak pernah bertemu! Hanya sekadar doa yang mendekatkan jarak. Allah... rindunya

Dalam syurga nanti, masing masing akan bincang dan bersembang balik.

Apa ya yang kita pernah buat kat dunia dulu?

Dulu dulu kat dunia sentiasa rasa susah dan penat. Lepas dapat rezeki, kena bayar zakat. Dah masuk azan, kena bersolat. Kat dunia, tak boleh cakap benda lagha, nanti kena persoal di akhirat. Susah nanti!

Subhanallah.

Sebenarnya dari nikmat susah itulah dapat merasa manis dan tenangnya syurga tu. Ya rabbi!

YA.

Mati kita di dunia ini bukanlah pengakhiran hidup kita yang sebenar.

Di sebalik mati, ada lagi kehidupan yang lain. Lepas daripada kita mati, sekejap sahaja masa kita mati ni. Ruh akan turun dan kita akan melihat orang mandikan kita, usung jenazah kita. Malaikat Munkar Nakir dah tunggu untuk tanya kita. Orang tutup liang lahad kita. Dengan tanah tanah yang dikejapkan dum dum bunyinya. Bunyi tapak kaki beransur-ansur pergi meninggalkan kita. Itulah namanya alam barzakh.

Allahu Rabbi. Bersediakah kita untuk hadapi kematian? Pernahkah kita fikir bagaimana akhir kematian hidup kita? Macamanalah agaknya kita menghadap Dia nanti? Allah.

Benarlah.

Orang yang cerdik itu bukan dilihat pada adanya title profesor atau pangkat yang hebat. Tapi orang yang cerdik itu adalah yang sentiasa bersiap sedia untuk menghadap Allah bila bila masa sahaja.

Teman.

Jangan terperangkap dengan dunia. kita kejar apa dalam hidup ni sebenarnya? Kejar duit ke? Kejar pangkat dan kehormatan ke? Allah suruh kejar semua tu ke?

Orang yang baik adalah orang yang mengejar syurga. Kalau kejar dunia, kita akan terperangkap dengan dunia. Terpedaya dengan banyak duit banyak pangkat. Padahal pangkat dan duit tu Allah beri secoet (sikit) sahaja buat ujian diri kita.

Akhirnya.

Ahli syurga akan berkata:

"Ya, akhirnya kita dapat kemuncak nikmat kita. Iaitu berada dalam syurga yang penuh ketenangan dan kebahagiaan. Selama-lamanya."


Tinta dari hati,
UKMAR.


Rujukan: Ustaz Dusuki di ikim fm.