Thursday, April 20, 2017

Doa

Kadang-kadang kita lupa.
Bahawa setiap kejayaan kebahagiaan ketenanangan yang kita ada.
Adalah dari doa-doa insan yang menyayangi kita kerana Allah ta'ala.

Jangan lupa, doakan untuk orang lain juga dalam titipan doa kita tiap hari. :)
Jangan lupa, doakan saya.



Saturday, April 15, 2017

Dengki

Ada seorang Ustaz pernah berkongsi.
Kalau tak silap, Ustaz Dusuki.
Pesannya, jika kita rasa diri kita ini dengki atau iri hati dengan orang lain.
Maka, senyap-senyap.. kita doakan kebaikan untuk mereka.
Kita doakan moga Allah berikan yang terbaik buat mereka.
Dan moga Allah hilangkan rasa dengki kita pada dia.

Contohnya..
Si A rasa sangat jealous dengan si B sebab ada kereta yang besar, rumah besar, banyak gajinya. Maka si A ni bolehlah baca doa dan minta pada Allah...supaya Allah bagi yang terbaik untuk si B dan doakan moga Allah sisihkan rasa jealous tu daripada si A.

Sungguh, Allah dah rezekikan dan tetapkan setiap insan itu, rezeki rezeki yang sesuai dan secukupnya untuk dia. Maka, mengapa manusia itu perlu dengki sesama manusia? Bukanlah kita yang bertugas untuk menentukan siapa dapat rezeki apa. Tapi Allah ta'ala lah yang Maha Berkuasa dan Maha Segalanya.

Wallahu'alam.

Sunday, April 2, 2017

Rijal

Ya Allah.
Baru aku paham apa gunanya Ilmu Rijal Hadith ni T_T dalam bidang hadith.
Malunya, selama ini belajar je, tapi tak faham T________T
Ampuni aku ya Allah.
Terima kasih ya Allah.
Ilmu Allah itu luassssssssssss.. Allahu Akbar.
اللهم انا نسألك علما نافعا

Thursday, February 9, 2017

bila rindu zaman dulu, mesti akan baca balik post blog yang lama-lama sambil tersengih dan tersenyum :)

Tuesday, December 20, 2016

Dalam hidup, kena ada struggle.
Dalam hidup, pasti ada ujian.
Maka, kembalilah tunduk kepada Dia.
Pohonkan segala kekuatan daripada-Nya.
Kerana Dia lah yang Maha Berkuasa.

Sunday, December 11, 2016

The time is running and you are still sleeping.
Hey, wake up from your dream!

Wednesday, December 7, 2016

mati dan kahwin

Sejak beberapa hari yang lepas, kelihatan banyak sekali post di FB tentang perkahwinan dan juga kematian. 
Ya, setiap yang hidup pasti akan kembali pada Allah ta'ala.
Ajal manusia tidak akan pernah tersilap masanya kerana Allah telah menetapkan timing yang cukup perfect buat manusia. Bila, di mana, bagaimana? Semua itu Allah dah tahu. Cuma manusia saja yang tidak tahu. Sebab itu kena bersiap siaga sentiasa, supaya tenang nanti bila menghadap Pencipta.

Hidup bukan untuk mengejar kebahagiaan di dunia semata-mata, tapi nun jauh di perkampungan akhirat sana, kita nakkan kebahagiaan di sana yang sebenarnya. Hidup di dunia ini takkan pernah lari dengan musibahnya yang tersendiri. Maka bersabarlah. Kerana rehat yang sebenar, di akhirat sana nanti, inshaAllah.